LeijonanLuola -ohjelma muutti Petterin ja Nooran elämän kertaheitolla – luopuivat kaikesta unelmayrityksen vuoksi: ”Oma talous oli kuralla”

Mehubaariyrittäjät saivat vinkin Leijonan luola -ohjelmasta ja päättivät hakea sen kautta rahoitusta. Kuusi vuotta myöhemmin yrityksellä pyyhkii hyvin.
TALVELLA paluun tehneessä Leijonan luola -suosikkiohjelmassa on jälleen nähty toiveikkaita yrittäjiä, jotka havittelevat konkarisijoittajien tukea. Kansainväliseen formaattiin perustuvan sarjan ensimmäinen kausi nähtiin viisi vuotta sitten, jolloin 70 yrityksestä 16 sai sijoittajat kiinnostumaan.

Yksi yrityksistä oli Petteri ja Noora Fagerströmin vuonna 2010 perustama mehu- ja smoothiebaariyritys, joka tunnetaan Jungle Juice Barina.

Idea yritykseen tuli ulkomaanmatkalla, kun kaksikko näki mehubaarin, jossa tuotteet valmistettiin tuoreista raaka-aineista paikan päällä. Ensimmäinen mehu- ja smoothiebaari avattiin kauppakeskus Jumboon Vantaalle.

Avajaisviikonloppu oli menestys ja pian yritys laajeni kolmeen muuhun kohteeseen pääkaupunkiseudulla. Hyvästä alusta huolimatta yritys ajautui nopeasti taloudellisiin vaikeuksiin. Ensihätään toimipisteiden määrää karsittiin ja Fagerströmit rahoittivat yrityksen toimintaa henkilökohtaisilla varoillaan.

– Ensiksi lähti vene, koska ajattelimme, että siitä on helpointa luopua. Meillä ei kuitenkaan olisi ollut aikaa veneillä eikä rahaa bensaan tai talvisäilytykseen. Seuraavaksi lähti toinen auto. Mutta silloinkaan eivät rahat riittäneet. Yritimme viedä koruja panttilainaamoon, mutta niistä ei olisi saanut paljoa. Otimme kaikki henkilökohtaiset luottokortit ja otimme kaikki luotot mitä saimme ja lainasimme rahat yritykselle. Oma talous oli aika kuralla, koska jouduit maksamaan kauheita korkoja, Noora kertoo.
KAKSIKKO tiesi, että yritys saataisiin pinnalle ulkopuolisten sijoittajien avulla. Kolme sijoittajaa ilmoittikin olevansa valmiita ostamaan osan mehubaariyrityksestä. Lisäksi eräs tuttu vinkkasi televisio-ohjelmasta, johon haettiin parhaillaan sijoittajia kaipaavia yrittäjiä.

– Mietimme, että sieltä saa näkyvyyttä ja voi löytää sijoittajan. Ajattelimme, että jos sopimukset muiden kolmen sijoittajan kanssa kariutuvat, tässä on mahdollisuus. Kun sopimukset saatiin tehtyä, soitimme ohjelman tekijöille, ettemme tulekaan. He sanoivat, ettei siinä ole järkeä, että kannattaa tulla kokeilemaan joka tapauksessa.

Loppujen lopuksi Fagerströmit päättivät lähteä ohjelmaan ja kohdata leijonat. Ohjelma kuvattiin syksyllä 2012.

– Tilanne oli tosi jännittävä, tärisin ja kädet hikosi. Koko päivä odotettiin vuoroamme, mutta jännitys laantui ja leijonat osoittautuivat mukaviksi tyypeiksi, Noora muistelee leijonien tapaamista.

Leijonille valmistettiin paikan päällä smoothiet ja samalla kerrottiin yrityksen taustasta ja liikeideasta.

– Oli aika kova jännitys, mutta yhtä lailla oli kova voiton tunnelma. Tuli tosi kova adrenaliiniryöppy. Tietysti se jännitti, sanovatko he ei ja olimme valmistautuneet siihen, Petteri sanoo.

LEIJONISTA kaksi, Riku Asikainen ja Ari Lahti, päättivät lähteä mukaan. He sijoittivat samalla osuudella kuin jo ennen ohjelmaa saadut kolme sijoittajaa.

Konkarisijoittajat toivat yritykseen kokemusta ja sen toiminta muuttui ammattimaisemmaksi. Viime kesänä osan yrityksestä osti pääomasijoittaja. Kaikki alkuperäiset sijoittajat ovat kuitenkin yhä omistajina, vaikka heillä ei aktiivista roolia ole sen johtamisessa ole.

– He jatkavat ystävinä, mentoreina ja välillä he kysyvät apua meiltä – sekös tuntuu hyvältä, Petteri kertoo.

Vaikka Leijonan luola toi näkyvyyden lisäksi rahaa yritykseen, tiukkaa oli pitkään. Fagerströmit kertovat yrittäjyyden olevan elämäntapa eikä äkkirikastuminen koskaan ollut haaveena. Tosin nykyisin yritys on vakaammalla pohjalla.

– Auto ja vene on hankittu takaisin, Noora paljastaa.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *