Mark Cuban menerangkan langkah-langkah yang perlu diambil oleh ibu bapa apabila anak mereka mempunyai idea untuk perniagaan – sama ada anda fikir ia bagus atau tidak

Mark Cuban berkata terserah kepada ibu bapa untuk membimbing anak-anak mereka apabila menunjukkan kecenderungan keusahawanan.
Dalam buku “Kid Start-Up” yang akan datang, Cuban berkata ibu bapa dapat membantu anak-anak mereka dengan membuat pelan tindakan untuk idea perniagaan mereka.
Ibu bapa juga boleh membantu dengan menetapkan matlamat yang realistik dan dengan menggalakkan anak-anak mereka, tidak kira idea perniagaan mereka.
Ibu bapa sering dapat mencapai kejayaan anak-anak mereka.

Oleh itu apabila anak anda menunjukkan corak keusahawanan pada usia muda, anda harus mengambil idea mereka secara serius dan biarkan mereka bermain secara semula jadi.

Inilah yang Mark Quuban, pelabur jutawan dan personaliti “Shark Tank” menulis dalam buku “Kid Start-Up” yang akan datang, yang akan dikeluarkan pada bulan Ogos. Buku ini adalah yang kedua mengenai subjek keusahawanan kanak-kanak, berikutan “Bagaimana Mana-mana Anak Boleh Memulakan Perniagaan,” yang ditulis bersama oleh Shaan Patel dan Ian McCue.

Kuba mengatakan bahawa ibu bapa boleh membimbing anak-anak mereka untuk berjaya di dunia perniagaan dengan membantu mereka menetapkan matlamat dan dengan merangka pelan tindakan untuk idea perniagaan mereka.

“Ibu bapa boleh menyokong pelan perniagaan anak-anak mereka dalam beberapa cara, yang pertama datang dengan pelan tindakan yang ibu dan anak boleh mengisi kedua-duanya,” kata Cuba kepada Business Insider dalam e-mel.

“Pelan tindakan ini membentangkan butiran seperti berapa jam setiap minggu yang perlu anda bekerjasama, apa bahan yang anda perlukan, dan bagaimana anda akan menjual produk atau perkhidmatan anda,” katanya. “Ini akan membantu induk mengukur sama ada idea perniagaan itu sepatutnya dilaksanakan.”

Kuba berkata dengan menetapkan matlamat yang realistik dengan anak anda dan menggalakkan idea mereka, anda boleh mengajar mereka penilaian perniagaan yang baik, kemahiran penting pada usia apa pun.

“Menjadi seorang usahawan bererti perlu belajar, memberi tumpuan, dan berhubung dengan manusia dan ini adalah semua sifat yang bernilai sepanjang hayat. Belajar ini apabila anda masih muda sangat penting, dan akan membuat anda berjaya dan menjadi lebih terbuka kepada peluang lain, “kata Cuba kepada Business Insider.

“Tidak kira jika itu permainan video Fortnite atau membuat dan menjual lendir,” katanya. “Mencari sesuatu yang mereka ingin pelajari dan membantu mereka mencari sesuatu untuk dibaca tentang menetapkan laluan semulajadi untuk menjadikan pengetahuan itu menjadi perniagaan.”

Ini merupakan pelajaran penting bagi usahawan – baik muda maupun tua

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *